Moomin Café opens in Bangkok on April 21st.

Recent news

Muumit valtaavat Bangkokin

”Ei ole mikään konsti olla rohkea, jos ei pelkää”, Muumipappa ohjeistaa. Samalla reseptillä Muumit valloittavat Bangkokin monikansallista asiakaskuntaa. Japanista Muumeilla on jo niskalenkki. Muumien suosio on siellä valtava, sillä kahvilaan joutuu jonottamaan. Bangkokiin 21. huhtikuuta avattavasta Muumilaakso kahvilasta odotetaan vastaavanlaista menestystä. – Muumit tulivat japanilaisille tutuksi Dennis Livsonin 1990-luvun alussa tekemästä animaatiosarjasta. Muumit valloittivat Japanin yhden yön aikana. Nyt on Thaimaan vuoro, Moomin Characters Oy toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo. Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläinen – romaanin jälkeen Tove ja Lars Janssonin luomat Muumit ovat eniten käännettyä kirjallisuutta maailmalla.

Muumi on suomalainen

Muumien taianomaisuus kiehtoo aasialaisia. Thaimaalaiset uskovat, että Muumi on japanilainen hahmo. –Tämä on totta. Muumia luullaan japanilaiseksi Thaimaassa, mutta eiköhän käsitys pian oikene, toimitusjohtaja Kråkström naurahtaa. Koko liiketoiminta perustuu Toven ja Larsin luomiin arvoihin, rohkeuteen, rakkauteen, perheeseen, seikkailumieleen ja uteliaisuuteen. Muumit toimivat kaikkialla. Aasiassa perhe on kaiken keskipiste. Perhe on myös meille tärkeä, mutta Aasiassa perheen merkitys korostuu ja näkyy, Roleff Kråkström sanoo. Kirjojen maailma ei ole toimitusjohtajalle outo maailma, hän ehti ennen Moomin Characters Oy.n toimitusjohtajan työtä olla viisitoista vuotta WSOY:n markkinointijohtajana. Muumit kiehtoivat häntä jo tuolloin juuri niiden yleismaailmallisuuden vuoksi. Kråkströmin sanontaa aasialaisesta perhekulttuurista tukee Bangkokin Yliopiston tekemä tutkimus, jossa luokiteltiin aasialaisten arvoasteet. Ensiksi tuli maan Kuningas, toisena tuli Buddha, kolmantena perhe, raha. Arvostus länsimaalaisia kohtaan sijoittui sijalle kolmetoista sitä ennen tulivat mm. siat ja kanat.

Askel askeleelta Aasian markkinoille

Aasian markkina-arvoa ei voida vähätellä, ilman Kiinaakin kauppa-alueella on 600 miljoonaa ihmistä. Pelkästään Bangkokissa asuu yli 12 miljoonaa asiakasta. Myös Muumimaailma kasvaa vuosi vuodelta. – Olemme kasvattaneet markkinaosuuttamme 1 000% prosentilla kahdeksan vuoden sisällä. Olemme tietoisesti valinneet Muumien filosofian: etenemme pienin askelia ja vakaasti – mistään tinkimättä, Rolfleff Kråkström toteaa. Kråkström on kiireinen mies, ja matkustuspäiviä kertyy yli 130 päivää vuodessa. Seuraava seikkailu onkin Bangkokiin, missä avataan Muumimaailma kahvilan Bangkokin ydinkeskustassa, jossa paikalla ovat filosofinen muumipappa ja aina kiukkuinen pikku Myy. Pikku Myy muistaa kyllä tiuskia jokaisella, joka epäilee hänen suomalaisuuttaan.

Maria Palo

01_Moomin_logo_colour1_CMYK
-”Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan, Muumipappa miettii. Kuva; Moomin Characters Oy.

roleff
Bangkokin ensimmäinen Muumilaakson muumikahvila avataan huhtikuussa ja, jos merkit pitävät paikkansa niin se saa samanlaisen suosion kuin vastaava kahvila Japanissa. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on oikoa thaimaalaisten käsitys siitä mistä maasta muumit tulevat, Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström sanoo. Kuva: Moomin Characters Oy.